top of page

Flyalarm

Flyalarm – hva betyr den egentlig?


Flyalarm i Norge er enkelt å forstå. Vi har bare tre ulike signaler.


La oss ta det viktigste først – dette betyr flyalarmen:

  • Korte støt etter hverandre i cirka ett minutt: «Fare for angrep – søk dekning».

  • En serie på tre lange tut med cirka ett minutts pause mellom seriene: «Viktig melding – søk informasjon».

  • Sammenhengende tut i cirka et halvt minutt: «Faren er over».


Hvem hører flyalarmen?

Flyalarmen (også kalt sirener eller tyfoner) er plassert i byer og tettsteder. Til sammen har vi cirka 1 250 anlegg som når omtrent halve befolkningen.


Når tester vi flyalarmen?

Sivilforsvaret tester flyalarmen to ganger i året. Vanligvis foregår testen på den andre onsdagen i januar og i juni. Da er signalet serien på tre støt som betyr «Viktig melding – søk informasjon.»


Hva betyr «søk informasjon»?

Når vi snakker om å søke informasjon kan det bety å skru på radioen, besøke relevante nettsider (myndighetenes nettsider, NRK eller andre medier) skru på TV, fortrinnsvis NRK, ikke Netflix eller søke blant myndighetenes profiler i sosiale medier.


Hva betyr «søk dekning»?

Når vi snakker om å søke dekning, er det helst et bomberom du bær oppsøke. Spør kommunen du bor i hvor ditt nærmeste bomberom er og om det er tilgjengelig i en krise. Dessverre er mange bomberom i dag blitt lagerlokaler eller ubrukelige på andre måter og vil neppe kunne huse deg dersom alarmen skulle gå uten at myndighetene har fått noen dager på å forberede bomberommene. Kanskje er kjelleren et alternativ?


Husk batteri-radio

Dersom flyalarmen går samtidig med et strømbrudd, vil du forresten være veldig glad for at du har en DAB-radio som går på batterier.


Husker du signalene?

Kort oppsummert: 3 lange støt i serier = søk informasjon, korte støt = søk dekning, ett langt støt = faren over.


Kilde:

https://www.sivilforsvaret.no/dette-er-sivilforsvaret/varslinger/


Flyalarm – verre er det ikke, neste gang du hører lyden, vet du hva som skjer.

Symbol for en alarm
Flyalarm

Siste innlegg

Se alle

Nyheter – uke 25, 2022

Terroranslag i Oslo En mann er terrorsiktet etter masseskyting i Oslo – bare noen uker etter at PST anslo at at terrortrusselen fra ekstrem islamisme var redusert. Les mer på nrk.no. Dobbel renteøknin

Nyheter – uke 24, 2022

Opprustning av atomvåpen for første gang på 35 år For første gang siden den kalde krigen forventer forskere at vi vil se en opprustning i atomvåpenarsenalet. I 1986 fantes det cirka 70 000 atomvåpen i

Comments


bottom of page