Skansen – beredskapsforum
Velkommen til beredskapsforumet – her diskuterer vi egenberedskap, selvberging og prepping. Søkbart og oversiktelig.
Presentasjoner og spørsmål
Bli dus med forumet – presenter deg :) Lurer du på noe om Skansen – beredskapsforumet? Still spørsmålene dine her!
2Mat og vann
La oss diskutere mat og vann: lagring, konservering og tilvirkning – samt utstyret som hjelper oss.
2Jakt og fiske
Her diskuterer vi jakt og fiske, teknikk og utstyr. Vi snakker gjerne om våpen, men vi relaterer det til jakt.
0Friluftsliv
Frifluftsliv: tips og triks, utstyr og guider, bushcraft og overlevelse i naturen.
0Utstyr
Det finnes en mengde utstyr og verktøy som er relevant for egenberedskap – erfaringer og spørsmål samles vi her.
0Bøker, videoer og nettsteder
Tips og spørsmål om gode bøker, filmer, serier, videoer og nettsteder som er relevant for prepping og egenberedskap.
1Dyrking – beredskapshagen
Grønnsaker i jorda er mat på bordet – erfaringer, metoder, tips og triks rundt det å få maten til å gro.
0Førstehjelp og medisin
Førstehjelp, medisin, behandling, diagnostisering – hvordan takle sykdom og skader uten leger og sykehus...
0
- Bøker, videoer og nettstederJeg fikk et tips på treningssenteret her om dagen – podcasten «The End of The World with Josh Clark». Makan til godt produsert innhold! Og en veldig god kombinasjon av høyt kunnskapsnivå og enkel formidling. Dette er kanskje ikke podcasten for deg som mest av alt er opptatt av beredskap i hjemmet, her snakker vi om altutslettende scenarioer som ikke er noe vi kommer helskinnet ut av. For eksempel: partikkelakseleratoren CERN og faren for at de lager (eller har laget!?) «mikroskopiske» svarte hull. Her på jorden... Uansett – tross uhyggelig tema, dette er en hyggelig podcast, stemningsfult lyddesign og en behagelig radiostemme. Godt jobba, Josh Clark.Lik
- Mat og vannVann er noe ethvert hjem bør lagre i det minste en viss mengde av. DSB anbefaler å ha vann for hele husstanden for 3 dager lagret. Vanligvis beregner man ca. 4 liter/dag/person. En familie på fire trenger dermed 48 liter vann lagret for å følge statlige råd. Avhengig av om man har tilgang på andre vannkilder kan det være fornuftig med et større lager enn dette. Vanndunker koster ikke stort. Biltemas 20-litersdunker koster 99.90 og kan stables to i høyden. Dog vil det lønne seg å skaffe 10-liters dunker i stedet, da 20-litersdunker kan være tunge og vanskelige å bære rundt på. Det er et pluss om de kan stables to i høyden (f.eks. Jula sine 10-litersdunker). Sjekk at korkene er tette ved første fylling. Forsvarets vanndunker kan kjøpes for en 50-lapp på finn.no. Om man virkelig vil ta den helt ut kan man kjøpe ubrukte IBC-tanker (1000 liter) for 1000-1500 kr. Sørg for å fylle dunkene helt opp til tuten så det er så lite luft som mulig i kannen. Vann kan i prinsipp lagres i årevis, om det står kjølig, mørkt og oppbevares i rene, tette beholdere. I realiteten er det ikke å anbefale å lagre vann så lenge, men om vannet er lagret i HDPE-plastdunker beregnet på mat bør man kunne nøye seg med å skifte vannet en gang i året. Ved dårlig eller usikker vannkvalitet kan et par dråper ren klorin tilsettes per liter vann. Omtrent 2,5 ml klorin holder til en 25 liters dunk. VIKTIG: Klorin er ustabilt. Dvs at det brytes ned over tid. Dersom man bruker gammel klorin må man derfor øke doseringen. Det skal lukte svakt av klor en halvtime etter behandlingen. Når du skifter vannet kan du rengjøre dunkene samtidig for å fjerne evt. biofilm eller algevekst. Da kan du bruke: • en klorløsning (1:200) og skyll dunkene til det ikke lukter klor av dem. • en eddikløsning av vann og 35% eddik i forholdet 1:20 • natriumperkarbonat (tabletter selges på bl.a Jula og er ment for å rense vanntanker i bobiler) • hydrogenperoksid • natriumbikarbonat: noen teskjeer til noen liter til skylling av tanker.Lik